Gå vidare till innehåll

Information

Hittar du inte svar på din fråga nedan så finns mer information på vuxenutbildning.stockholm/
Varför ska jag logga in med e-legitimation/bank-ID?
Det är säkrare att logga in med e-legitimation/bank-ID. Vissa av dina personuppgifter registreras också automatiskt när du loggar in. Att skaffa e-legitimation/bank-ID är gratis.
Vem får studera inom Stockholms stads vuxenutbildning?
 • Du som är folkbokförd i Stockholms stad
 • Du som fyller 20 år under året får börja studera fr o m den 1 juli
 • Du som är under 20 år och har gymnasieexamen eller studiebevis från gymnasiet.
 • Du ska dels sakna de kunskaper kursen ska ge och dels ha förutsättningar att tillgodogöra dig utbildningen.
 • För dig som läser inom sfi (svenskundervisning för invandrare) görs en individuell bedömning av dina förutsättningar, kontakta din sfi-skola för en bedömning av din språkliga nivå.
Kan jag studera i Stockholms stad om jag bor i en annan kommun?
Om du är folkbokförd i annan kommun och vill läsa kurser i Stockholms stad måste du skriva ut och skicka din ansökan direkt till vuxenutbildningen i din hemkommun som godkänner eller avslår kurserna du sökt. Det finns en särskild ruta på den utskrivna ansökningsblanketten där din hemkommun skall yttra sig.
Kan jag som bor i Stockholms stad studera i annan kommun?
Är du folkbokförd i Stockholms kommun är det vi som beslutar om du får studera på komvux i en annan kommun än Stockholm. När du har sökt en kurs i en annan kommun, skicka en kopia på ansökan till Vuxenutbildningscentrum via vårt formulär. Vuxenutbildningscentrum meddelar dig om din ansökan godkänns. På den här sidan kan du läsa mer om hur du ansöker.
Får jag läsa om godkända kurser för att höja mina betyg?
Nej, för att höja betyg hänvisas du att göra en prövning. En prövning kan du göra på alla skolor som har den kurs du vill göra betygsprövning i. På anordnarnas webbplatser finns mer information kring vilka kurser som de erbjuder prövningar i, vilka datum som prövningarna ges samt rutiner för anmälan. På vuxenutbildning.stockholm/provning/ finns en lista över alla skolor där du kan göra en prövning.
Kan jag anmäla mig till kurser efter sista ansökningsdag?
Nej, det finns inga restplatser. Vuxenutbildningen i Stockholm har flera intagningsperioder/år. Efter sista ansökningsdag till gymnasiala kurser är du istället välkommen att söka till nästa kursstart. Söker du till grundläggande nivå finns det ingen sista ansökningsdag. Du kan söka när som helst under året och starta dina studier så snart en plats/kursstart kan erbjudas.
Kan jag söka kurser hos flera olika skolor?
Du kan söka till kurser hos flera olika skolor, du kan dock inte söka samma kurs hos olika skolor, dvs göra "andrahandsval". Om du söker kurser hos flera olika skolor behöver du bara göra en ansökan. Du kan söka till flera kursstartstillfällen på samma ansökan.
Kan jag söka flera kurspaket?
Nej, du kan bara ansöka till ett kurspaket, dvs göra ett förstahandsval.
Kan jag göra andrahandsval av kurser?
Nej, du gör endast förstahandsval av kurser/kurspaket. Om någon av dina sökta kurser skulle bli inställd får du särskilt besked om detta från Vuxenutbildning Stockholm. Tillsammans med beskedet medföljer information om alternativa skolor för de inställda kurserna. Du gör alltså ett eventuellt andrahandsval i efterhand.
Hur mycket behöver jag läsa för att få heltidsstudier?
Det beror på hur många poäng dina kurser omfattar och under hur många veckor du kommer att studera. Alla kurser inom grundläggande och gymnasial vuxenutbildning har poäng som ligger till grund för att räkna ut studietakten (omfattningen av studierna) enligt följande: Studietakt
 • 100% = 20 poäng/vecka Exempel: En kurs på 200 poäng under 10 veckor eller två kurser på 100 poäng under 10 veckor. Varje vecka läser du minst 20 poäng. Heltidsstudier innebär att du studerar ungefär 40 h i veckan.
 • 75% = 15 - 19 poäng/vecka Exempel: En kurs på 150 poäng under 10 veckor eller en kurs på 100 poäng och en kurs på 50 poäng under 10 veckor. Varje vecka läser du 15–19 poäng. Det innebär att du behöver studera ungefär 30 h i veckan.
 • 50% = 10 - 14 poäng/vecka Exempel: En kurs på 100 poäng under 10 veckor. Varje vecka läser du 10–14 poäng. Halvtidsstudier innebär att du studerar ungefär 20 h i veckan.
Kostar det något att studera?
All undervisning hos alla skolor inom Stockholms stads vuxenutbildning är kostnadsfri. Kurslitteratur som används i undervisningen och kopieringsavgift bekostar du själv.
När får jag besked om jag kommit med på sökta kurser?
Antagningsbesked till kurser skickas till dig senast 1 vecka före kursstart. Beskeden skickas ut från den skola du sökt om du blivit antagen till sökta kurser. Skulle du inte vara behörig eller om någon av dina sökta kurser blivit inställd får du särskilt besked om detta från Vuxenutbildningscentrum.
Hur gör jag för att beställa betyg?
När du avslutat dina studier kan du beställa ditt betyg. Klicka här för att få information om var du beställer betygsutskrifter, även äldre betyg. Du kan också beställa gymnasieexamen eller slutbetyg.
Vad betyder min status för ansökan?
 • Sökt betyder att din ansökan ännu inte är behandlad. Vi har behandlat alla ansökningar cirka 4 veckor innan kursstart. När vi behandlat din ansökan kommer status att ändras från sökt till en ny status.
 • Prioriterad betyder att du är behörig och får studera. Det finns dock vissa undantag:
  • Om det är för få som sökt kursen så att den inte startar.
  • Om det är så många som sökt till kursen att alla prioriterade inte kan få plats. Då görs ett extra utval. Detta kan ibland hända för vissa utbildningar, framför allt inom hantverk. 
  Du får i dessa fall ett särskilt besked från vuxenutbildningscentrum. När du fått status prioriterad så kommer besked från skolan ca 2 veckor innan kursstart.
 • Intagen betyder att du får studera och är inlagd i skolans system. Skolan kommer att skicka en kallelse till dig. Om du inte har fått en kallelse en vecka innan kursstart bör du kontakta skolan.
 • Inte prioriterad betyder att du inte får studera. Det beror på att det är fler sökande än vi kan ta emot till komvuxstudier. Om du fortfarande vill studera är du välkommen att göra en ny ansökan till nästa ansökningsperiod.
 • Inte behörig betyder att du inte får studera för att du saknar de förkunskaper som krävs. Om du fått statusen inte behörig så bör du läsa de kurser som krävs för att bli behörig till kursen till kommande sökbara perioder. Om du har förkunskaperna men inte laddat upp betygsdokumenten på söksidan så kan du göra det nu och kontakta oss.
 • Läst /läser kursen betyder att du inte får studera eftersom du:
  • redan har godkänt betyg i samma eller motsvarande kurs
  • redan studerade samma kurs när din ansökan behandlades
  Om du har betyg i kursen eller motsvarande kurs så kan du göra en ny ansökan till högre nivå. Om du inte ska gå den tidigare sökta kursen så behöver du kontakta din skola och göra ett avbrott och sedan kontakta oss.
 • Sökt för mycket betyder att du inte får studera eftersom du sökt mer än heltidsstudier. Du får studera som högst 20-25 poäng/vecka i genomsnitt. Om du behöver hjälp med att planera dina studier, prata med en studie- och yrkesvägledare. Om du har sökt för mycket poäng så kan du ansöka till nästa sökbara period för den/de kurserna som ej blivit beviljade.
 • Inte beviljad av hemkommun betyder att din hemkommun inte godkänt att du får studera på komvux i Stockholms kommun. Du vänder dig till din hemkommun med dina frågor.
 • Besked lämnas senare betyder att du måste vänta på besked om du får studera. Du kommer att få besked senast 1 vecka innan kursstart.
 • Ej kompletterat betyder att din ansökan inte kommer att behandlas eftersom du inte skickat in eller laddat upp de betyg/testresultat vi efterfrågat. Om du fortfarande vill studera är du välkommen med en ny ansökan till nästa ansökningsperiod.
Platserna går i första hand till sökande med kort utbildning. På gymnasienivå är det totala antalet platser bestämt på förhand. Det betyder att vi måste göra ett urval om det finns fler sökande än platser. Du som inte har en treårig gymnasieutbildning har företräde till de platser som finns, och du får oftast plats om du inte redan har betyg i en motsvarande kurs.
 • Avslag betyder att du inte har blivit antagen till kombinationsutbildningen med svenska och yrke. Avslag kan bero på att vi har haft många sökanden till denna utbildning och därför gjort ett urval eller att språkliga förutsättningar saknas. Välkommen att ansöka till nästa sökbara period.
Hur behandlar ni mina personuppgifter?
På Stockholms stads webbplats kan du läsa om hur vi behandlar dina personuppgifter. 
ABF Stockholm

Kurslokal:
Komvux City, Sveavägen 41, 4tr, Komvux Liljeholmen, Lövholmsvägen 2, Komvux Globen, Arenavägen 55

Postadress:
Box 1305
11183 Stockholm

Besöksadress:
Komvux City, Sveavägen 41, 4tr, Komvux Liljeholmen, Lövholmsvägen 2, Komvux Globen, Arenavägen 55

Telefon
08-4534100

E-post

Skolans webbplats
www.abfkomvux.se

Astar AB

Kurslokal:
Terminalvägen 12B, 171 73 SOLNA / Solna Torg 3, 17145 SOLNA

Postadress:
Solna Torg 3
17145 Solna

Besöksadress:
Solna Torg 3

Telefon
010-43 44 000

E-post

Skolans webbplats
www.astar.se

Cuben Utbildning AB

Kurslokal:
Högdalen: Skebokvarnsvägen 370

Postadress:
Skebokvarnsvägen 370
12459 Bandhagen

Besöksadress:
Högdalen:Skebokvarnsvägen 370

Telefon
08 480 019 20

E-post

Skolans webbplats
www.cubenutbildning.se

Eductus Stockholm

Kurslokal:
Drottningholmsvägen 37 plan 2 (Fridhemsplan)

Postadress:
Drottningholmsvägen 37 plan 2 (Fridhemsplan)
11242 Stockholm

Besöksadress:
Drottningholmsvägen 37 plan 2 (Fridhemsplan)

Telefon
08-522 506 50

E-post

Skolans webbplats
www.kui.se/stockholm

Hermods AB

Kurslokal:
Kista och Alvik

Postadress:
Box 36
10120 Stockholm

Besöksadress:
Knarrarnäsgatan 13, Kista eller Gustavslundsvägen 151 F, Alvik.

Telefon
08-410 251 00

E-post

Skolans webbplats
www.hermods.se

JENSEN vuxenutbildning

Kurslokal:
Medborgarplatsen 25, Isafjordsgatan 32A, Lövholmsvägen 18, Drottningholmsvägen 39A

Postadress:
Box 11124
10061 Stockholm

Besöksadress:
Medborgarplatsen 25, Isafjordsgatan 32A, Lövholmsvägen 18, Drottningholmsvägen 39A

Telefon
08-450 22 00

E-post

Skolans webbplats
www.jensenkomvux.se

KompetensUtvecklingsInstitutet Sverige AB

Kurslokal:
Drottningholmsvägen 37 plan 2 (Fridhemsplan)

Postadress:
Drottningholmsvägen 37 plan 2 (Fridhemsplan)
11242 Stockholm

Besöksadress:
Drottningholmsvägen 37 plan 2 (Fridhemsplan)

Telefon
08-522 506 50

E-post

Skolans webbplats
www.kui.se/stockholm

Lernia Utbildning AB

Kurslokal:
Gymnasiala yrkes utbildningar: Liljeholmen

Postadress:
Trekantsvägen 1,3,7, Liljeholmen
11743 Stockholm

Besöksadress:
Trekantsvägen 1,3,7, Liljeholmen

Telefon
0775-20 00 20

E-post

Skolans webbplats
www.lernia.se/

MoA Lärcentrum

Kurslokal:
Götalandsvägen 242, 125 45 Älvsjö

Postadress:
Götalandsvägen 242
12545 Älvsjö

Besöksadress:
Götalandsvägen 242

Telefon
010-207 06 01

E-post

Skolans webbplats
www.moa-larcentrum.se

NTI-skolan

Kurslokal:
Provlokal: Drottningholmsvägen 37, 112 42 Stockholm

Postadress:
Box 12522
10229 Stockholm

Besöksadress:
Drottningholmsvägen 37, 112 42 Stockholm

Telefon
08-506 375 00

E-post

Skolans webbplats
www.nti.se

S:t Eriks gymnasium

Kurslokal:
Polhemsgatan 35

Postadress:
Box 8302
10420 Stockholm

Besöksadress:
Polhemsgatan 35

Telefon
08-508 38 200

E-post

Skolans webbplats
steriksgymnasium.stockholm.se

Stockholms Hotell- & Restaurangskola

Kurslokal:
Arenavägen 60

Postadress:
Box 5005
12105 Johanneshov

Besöksadress:
Arenavägen 60

Stockholms intensivsvenska för akademiker (SIFA)

Kurslokal:
Blekingegatan 55

Postadress:
Blekingegatan 55
11894 STOCKHOLM

Besöksadress:
Blekingegatan 55

Telefon
08-508 357 85

E-post

Skolans webbplats
www.sifa.stockholm.se

Stockholms Transport- och Fordonstekniska Gymnasium

Kurslokal:
Kungens Kurvaleden 4

Postadress:
Kungens Kurvaleden 4
14175 Kungens Kurva

Besöksadress:
Kungens Kurvaleden 4

Telefon
08-508 42 707

E-post

Skolans webbplats
www.stfg.stockholm.se

Style Education

Kurslokal:
Palmfeltsvägen 5, 3 tr

Postadress:
Odengatan 33
11351 Stockholm

Besöksadress:
Palmfeltsvägen 5, 3 tr

Telefon
072-398 53 36

E-post

Skolans webbplats
www.styleeducation.se

Vuxenutbildning Järva

Postadress:
Bredbyplan 36
16371 Spånga

Besöksadress:
Bredbyplan 36

Telefon
08-508 35 730

E-post

Skolans webbplats
www.vuxenutbildningjarva.stockholm.se/

Vuxenutbildning Söderort

Postadress:
Ekholmsvägen 41-43
12747 Skärholmen

Besöksadress:
Ekholmsvägen 41-43

Telefon
08-50835702

E-post

Skolans webbplats
vuxenutbildningsoderort.stockholm/

Yrkesakademin

Kurslokal:
Fryksdalsbacken 26

Postadress:
Fryksdalsbacken 26
12343 Farsta

Besöksadress:
Fryksdalsbacken 26

Telefon
0733764357

E-post

Skolans webbplats
https://ya.se/yrkesvux/stockholm-kommun/

Åsö vuxengymnasium / Södermalm

Kurslokal:
Blekingegatan 55, T-bana Skanstull, Södermalm

Postadress:
Box 17804
11894 Stockholm

Besöksadress:
Blekingegatan 55

Information och bilder från Skolverket om det svenska utbildningssystemet.

Komvux

Målen för kommunal vuxenutbildning (Komvux) är att vuxna ska stödjas och stimuleras i sitt lärande. De ska ges möjlighet att utveckla sina kunskaper och sin kompetens i syfte att stärka sin ställning i arbets- och samhällslivet samt att främja sin personliga utveckling. Kommunerna har skyldighet att tillhandahålla kommunal vuxenutbildning.

Kommunal vuxenutbildning omfattar

 • svenska för invandrare (sfi)
 • grundläggande nivå, och
 • gymnasial nivå.

Grundläggande nivå

Kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå syftar till att ge vuxna sådana kunskaper som de behöver för att delta i samhälls- och arbetslivet. Den syftar också till att göra fortsatta studier möjliga.

Gymnasial nivå

Syftet med kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå är att ge vuxna kunskaper på en nivå som motsvarar utbildningen i gymnasieskolan. Den kommunala vuxenutbildningen på gymnasial nivå bedrivs i form av kurser och även i form av ett komvuxarbete. Det är samma ämnesplaner och kunskapskrav inom kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå som inom gymnasieskolan, med undantag för specialidrott. Det kan också finnas andra kurser som utformas efter individuella behov.

Gymnasieexamen kan utfärdas i form av yrkesexamen eller högskoleförberedande examen för den som uppnått 2 400 gymnasiepoäng.

Om kommunal vuxenutbildning

Sfi

Kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare (sfi) är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna personer med annat modersmål än svenska grundläggande kunskaper i svenska språket. I utbildningen får man lära sig och utveckla ett funktionellt andraspråk.

Bidra till ett aktivt deltagande i samhällsliv m.m.

Utbildning i sfi ska också ge språkliga redskap för kommunikation och ett aktivt deltagande i vardags-, samhälls- och arbetsliv. Utbildningen karaktäriseras av att eleven utvecklar en kommunikativ språkförmåga. Det innebär att kunna kommunicera både muntligt och skriftligt utifrån sina behov. Utgångspunkten för utbildningen ska vara den enskildes behov och förutsättningar.

Vuxna ska få grundläggande läs- och skrivfärdigheter

Vidare ska utbildningen ge vuxna invandrare som saknar grundläggande läs- och skrivfärdigheter möjlighet att förvärva sådana. Detta kan gälla såväl analfabeter som elever med kort skolbakgrund, men också elever som är läs- och skrivkunniga men har ett annat skriftspråk.

Vad är SFI?

YH-utbildning

Yrkeshögskolan samlar eftergymnasial yrkesutbildning utanför högskolan. Utbildningarna är utformade i samarbete med arbetslivet för att möta arbetsmarknadens behov av kompetens och leda till jobb. Innehåll och inriktning på utbildningarna kan därför variera över tid beroende på arbetsmarknadens behov.

Det finns både yrkeshögskoleutbildningar (YH-utbildningar) och kvalificerade yrkesutbildningar (KY-utbildningar).

YH-utbildningar

YH-utbildningarna är från ett halvår långa (100 YH-poäng) och uppåt. Fem YH-poäng motsvarar en veckas heltidsstudier. Det innebär att en utbildning på ett år motsvarar 200 YH-poäng, en två-årig utbildning är på 400 YH-poäng etc.

 • Om YH-utbildningen är ett år lång kan den avslutas med en yrkeshögskoleexamen
 • Om YH-utbildningen är två år eller längre kan den avslutas med en kvalificerad yrkeshögskoleexamen. Utbildningen måste då också innehålla minst 25 procent LIA (Lärande i arbete) och ett examensarbete

Observera att YH-poäng inte är samma sak som högskolepoäng (hp). Ett års heltidsstudier på högskolan motsvarar 60 hp.

För att vara behörig till en utbildning inom yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Men reglerna är generösa och sökande med olika bakgrund har möjlighet att uppfylla behörighetskraven.

På många utbildningar finns det även krav på särskilda förkunskaper som varierar från utbildning till utbildning. Det kan till exempel handla om att du ska ha läst vissa kurser på gymnasiet eller ha viss arbetslivserfarenhet.

Vad är Yrkeshögskolan?