<p>Undervisningen i ämnet kost och hälsa på nivå 1 ska behandla följande centrala innehåll:</p> <ul> <li>Samband mellan hälsa och livsvillkor.</li> <li>Hur kost- och levnadsvanor kan främja hälsa och välbefinnande.</li> <li>Hur olika hälsofaktorer kan påverka fysisk, psykisk och social hälsa, däribland kost, fysisk aktivitet, rökning, alkoholvanor, vila och återhämtning.</li> <li>Centrala begrepp, metoder och aktiviteter inom området kost och hälsa, däribland det salutogena förhållningssättet.</li> <li>Näringsrekommendationer.</li> <li>Kostråd för olika målgrupper.</li> <li>Hälsosamma och miljömässigt hållbara matvanor.</li> <li>Näringsberäkningar. Hur måltider kan skapas utifrån näringsrekommendationer och näringsberäkningar.</li> <li>Specialkost. Hur måltider kan anpassas vid vanliga matallergier, annan medicinsk överkänslighet eller annan sjukdom.</li> <li>Olika sätt att anpassa måltider eller erbjuda alternativ kost, till exempel med hänsyn till funktionsnedsättning eller religion.</li> <li>Lagar och andra bestämmelser samt riktlinjer inom området, däribland Livsmedelsverkets nationella riktlinjer för måltider i vård, skola och omsorg.</li> <li>Hur vägledning om hälsofrämjande kost- och levnadsvanor kan kommuniceras på ett yrkesetiskt sätt.</li> <li>Reflektion över kost, hälsa och livsstil utifrån ett etiskt och normkritiskt förhållningssätt.</li> <li>Hur normer om kost-, hälso- och livsstilsfrågor kan skapas och påverka såväl det egna som andras förhållningssätt.</li> </ul>